torsdag 13 september 2007

Handelsministern rond två

Redan idag fortsatte följetongen om handelsminister Ewa Björling. Nu har det framkommit att Björling trotsat ett kommunalt bygglov, och befinner sig i en byggtvist med Ekerö kommun som motpart. Där ser man. Statsminister Fredrik Reinfeldt kände till detta, men menar att han inte ville nämna det när han presenterade landets nya minister.

Vid en presskonferens tidigare under dagen
frågade tidningen Metro Reinfeldt om han anser att det är "okej att strunta i ett bygglov". Frågan fick följande svar av honom:

"Det finns regler i Sverige för vad som är okej och inte okej. Om saker och ting förklaras vara inte okej får man betala en avgift för det. Och det har hon gjort. Och hon kommer naturligtvis att följa de beslut som slutgiltigt faller..." [citat från Metro]

Ehh..? Ovanstående uttalande vittnar om en hel del, bland annat om att juridik inte tycks vara ett ämne för Reinfeldt. Det var det virrigaste politikersvar jag läst på länge. För det första låter det som att han pratar om överträdelser av förbud i allmänhet, men lyckligtvis vet vi vad saken gäller.
För det andra kan den som förklaras ha brutit mot bygglovreglerna nödvändigtvis inte endast åläggas att betala en avgift för detta; det händer naturligtvis att det byggda måste rivas.

Nu återstår att se hur detta utvecklas; jag tror vi kommer få höra mer om Björling inom en snar framtid.

Nyckelord:
, , och .

Inga kommentarer: