måndag 19 november 2007

Världens bästa fredagar, 23/11 och 30/11

Det är visserligen drygt en och en halv vecka till dess, men jag kan ändå inte låta bli att längta lite extra tills nästa fredag! Varför? Svaret:

- 30/11 är det Pälsfria Fredagen, i Sverige! Redan nu på fredag, den 23/11, firas dagen i många andra nationer (exempelvis USA).

Fur free Friday är ett internationellt initiativ som uppmärksammar det fruktansvärda lidandet som djuren i pälsindustrin tvingas in i. Jag hoppas innerligt att det blir startskottet för de människor som ännu inte gjort det, att i fortsättningen välja bort djurhud på allehanda produkter (kläder, accessoarer och möbler etc.).

År 2007 tvingas djur leva under helt absurda former (inte minst i Sverige), inom bland annat pälsindustrin: i en onaturlig miljö, i trånga burar, för att avrättas genom elchocker - om ens det. Det är nämligen än mer vanligt att man dödar djuren genom att flå dem levande. Djuren är vid fullt medvetande under tiden man drar och sliter av deras skinn samt päls, och efter att man gjort detta lever de fortfarande. Skinnflådda. Blodiga. Vid medvetande.

HUR
kan man VÄLJA att bidra till ett sådant lidande? För det är ett aktivt val!

Själv köper jag inte material från eller producerade av djur; skinn, päls, dun/fjädrar, siden/silke och ull. Detta har jag tidigare berört i bloggen. Jag anser att en individ inte ska leva av den anledningen att jag ska dra nytta av dess existens på detta sätt.
Djuren har lika mycket rätt till sina liv, som vi människor till våra.
Oavsett om man är djurvän eller inte, finns det inget som ursäktar att människor låter djurens lidande fortgå. Det handlar om att göra medvetna val, att inte acceptera att andra arter ska lida för vår skull. Besök Fur is Dead för mer information om pälsindustrin. Även svenska Djurens Rätt.

Ställ dig dessa frågor:

Skulle du själv vilja att någon drog av ditt skinn medan du lever? Eller dödade dig med "elbehandling"? För att du ska pryda skor, handskar, kragar eller väskor med mera? Jag tror knappast att en endaste människa önskar sig detta - tvinga därför heller inte andra arter att genomgå ett sådant lidande!





Bild från PETA och kampanjen Fur is Dead.
Sångerskan Sophie Ellis-Bextor är en av alla som ratar djurpäls på människor.

Nyckelord: , , , , , , , och intressant.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Usch vad hemskt. Det är vidrigt och fruktansvärt hur människor kan göra så mot dessa djur som är så försvarslösa.. Hemskt!

Anonym sa...

Tack så jätte mkt, känns jätte skönt =)

Anonym sa...

Gud vilken bra blog du har, första gng jag är inne här och me likey!

Kaj Raving sa...

Ja, just pälsindustrin tillhör väl den mest vidriga avarten i ett även för övrigt vidrigt utnyttjande av andra varelser. Fy fan!

Miss Jurist sa...

Sofia: ja, det är helt obegripligt! Inte minst med tanke på den "medvetna tid" vi lever i. Det här är 2000-talet!
Carolita: åh, tack så mycket! Säger detsamma om din! :)
Kaj Raving: ja, och jag kan inte förstå att pälsindustrin (bland annat) tillåts leva vidare! Och detta med päls/skinn; hur står det egentligen till med de som klär sig i en annan individs hud. Det är fullkomligt absurt - och det finns inga ursäkter!

celine sa...

!???????????!?!?!??!??!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

FLÅR DE LEVANDE!?!?!?! I SVERIGE!??!?!?!?!?!!
DET BORDE VAR TOTAL FÖRBJUD!!!!! OCH ATT MÄNNISKOR FÅR GÖRA PÄLS!!!!

Skriv på min namnlista mot päls:

http://www.emot.se/namnlistor/71/