söndag 4 november 2007

Det sjunkande "moderatskeppet"

Regeringen, och Moderaterna i synnerhet, har återigen lyckats hamna i blåsväder. Skandalerna avlöser varandra, minst sagt. Det var såklart endast en fråga om när nästa regeringsmedarbetare skulle agera vårdslöst på ett eller annat sätt, men det hände ändå relativt snabbt efter senaste "skandalen". Ja, jag tänker naturligtvis på Ewa Björlings svartbygge.

Vad gäller saken den här gången? Reinfeldts [före detta] statssekreterare, den gifta Ulrica Schenström, hånglade och drack vin med TV4:s politiska reporter, Anders Pihlblad. Glömde jag säga att Schenström var i tjänst och hade ansvar för Sveriges krisberedskap samtidigt? Nåväl, så ligger det till.

Många [inbicilla?] menar att Schenström "hängts ut" extra mycket i media och gjorts till offentlig "syndabock" i den aktuella situationen, av den anledning att hon är kvinna. Kommentarer känns överflödiga, men jag vet med säkerhet att jag tyckt detsamma om Schenströms handlande, om hon hade varit en man: alkohol och arbete hör sällan ihop. Schenström var inte anställd av regeringen som vinprovare.

Hånglandet med Pihlblad är således inte det primärt oacceptabla i sammanhanget, även om jag tycker att det verkar omdömeslöst att kasta sig om halsen på en journalist som är politisk reporter. Det kan uppfattas som suspekt, vilket är något man måste tänka på i en position som den Schenström innehade. Pihlblads omdöme kan ifrågasättas också det, och frågan är väl om han inte undergrävt en stor del av sin trovärdighet i och med detta. Det återstår dock att se, eftersom Pihlblad tagit "time out" från arbetet, på TV4.

När Reinfeldt efter flera dagars total tystnad insåg att han inte kunde tiga ihjäl "Schenström-skandalen", kröp han fram ur skamvrån och berättade att "det känns tungt nu". Ja, hur annars kan det kännas när man gång på gång får bekräftat hur uselt det egna omdömet är, när man regelbundet konfronteras med sanningen att man inte har kompetens nog för den post man sitter på?

I torsdags presenterade statsministern Schenströms efterträdare, nya statssekreteraren Nicola Clase. Ett dygn senare var nästa skandal ett faktum:
Fredrik Reinfeldt har återigen skakat fram en eventuell brottsling som medarbetare. Clase och hennes make har använt sig av så kallad "svart arbetskraft" för att rusta villa och sommarhus. Beloppet uppgår till cirka 68 000 kr., enligt Clase. Statssekreteraren är nu misstänkt för skattebrott. Ramaskri! Är det statsministerns omdöme som är så dåligt, eller är moderater i allmänhet överrepresenterade som lagöverträdare, om än i det dolda? Låt oss hoppas på det förstnämnda.

Vad tycker jag då om senaste situationen? Kraven på Clases avgång hörs
från dagstidningarnas läsare, och jag instämmer. För övrigt anser jag även att Ewa Björling med sitt svartbygge aldrig skulle fått tillträda posten som handelsminister. Jag skulle gärna se också henne entledigad.

Inför valet 2006 lovade Moderaterna att samhällets fuskare skulle ställas till svars om detta borgerliga parti segrade; det skulle vara slut på bidrags- och skattefusket. De verkar dock inte tycka att det är värt att se om "sitt eget" först: Moderaterna är inte intresserade av att leva som de lär. Gång på gång visar de så tydligt att de anser sig stå över samhällets regler.

Skandalerna är inte över för denna regerings del, utan fler är med all säkerhet att vänta. Det är bara en tidsfråga.

Moderaterna är ett sjunkande skepp på ett stormigt hav - och kapten Reinfeldt har mist kontrollen.


Nyckelord:
, , , , , , och intressant.

Inga kommentarer: