måndag 18 februari 2008

Regeringen ignorerar individen

Utbildningsminister Björklund och integrationsminister Sabuni meddelade idag att kraven gällande svenska för invandrare-studierna skall skärpas. Återigen ser vi en reform som sannolikt kommer slå hårt mot den enskilda individen. Bland annat föreslås att sfi-utbildningen skall få pågå under maximalt tre kalenderår, och att eleverna examineras genom att avlägga ett så kallat nationellt prov. Som vanligt när det gäller förslag från nuvarande regering finns det många frågetecken.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet riktar idag välförtjänt kritik mot reformen, och lyfter fram aspekter som regeringen helt tycks bortse från. Den utmärkta artikeln med oppositionsrösters inlägg i frågan finns att ta del av här.

Marie Granlund, Socialdemokrat och vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott, konkretiserar dessutom problematiken med regeringens förslag på ett bra och insiktsfullt sätt:
"Jag tror inte på att alla kan lära sig svenska på tre år. Det finns stora skillnader inom den grupp av människor som kommer till Sverige. Vissa är högutbildade och kan lära sig språket på några år. Sedan finns det människor som är analfabeter och i de fallen är det en önskedröm att de ska kunna lära sig svenska inom tre år..." [DN 18/2]

De borgerliga partierna säger sig stå för och värna om individens frihet; den enskilda individens förmågor och möjligheter står i centrum, menar de. Men när det verkligen gäller, när anpassningar till den enskilda personen behövs, är det där uppenbarligen inget annat än tomma ord.


Nyckelord: , , , , och .

14 kommentarer:

Anonym sa...

Risken är dock stor att det bara blir ett slag i luften. Vad händer efter tre år? Tar lärarhögskolan över då och gör dem till okränkta lärare i svenska?
Så du kanske ororar dig i onödan!

jokeress69 sa...

REGERINGEN?

REGERINGEN SKAPAR ostabilitet i val och synen på mänskligheten. Individen kommer i skymyndan, man kan inte förankra känslan om omsorg, omvårdnad och kärlek till individen om man inte bedömer varje sak efter emotionella och sakliga bedömningar samt efter grundlagarnas principer, särskilt paragraf 2- som tydligt förespråkar varje individs rätt till frihet , särskilt i Sverige där vi alltid som jag minns det alltid främjat för att se till människan i första rummet i ALLA områden.
Vi har kommit till en tid då klimatet har blivit kallare inom områden respekt, vördnad och omsorg till ALLA individer och omdömen kring skolor, vård och samhället i stort.
Växthuseffekten är en stor del vilken vi kan ta lärdom av- vi handlar likadant gentemot våran mänskliga utveckling, vi går i gamla fotspår och ser inte att vi slutat bry oss om människan, individen i första hand- att främja för god utveckling och hälsa.
För mig har alltid Sverige stått för kvalite och bästa standard.
Men som jag nämnde i de första raderna av meningen, att Regeringen
inte ser till Sveriges grundlagar och gör bedömningar utifrån antaganden och rena chansningar- En Regering behöver bli stabil och förankras till medvetenhet och känslan för individen är det viktigaste för ett rättsamhälle som skall fungera över tid- det blåser kallt och det känner vi.

Allt får inte bara handla om ekonomi, som ett ex. min mormorsbror har nu fått vänta i över ett år på en enkel operation
enligt kirurgin, men tiden han får vänta kan vara slutet för honom- fastän han är helt frisk för övrigt.
Han har en spricka på Huvudpulsådern, han är 80 år och har kämpat ett helt liv med gott uppförande och får inte ens en operation som tar några timmar.

Tar ett exempel på att vi tänker mer ekonomi än att främja alla i samhället med vördnad och respekt för livet självt.

Jonas Graphenius
graphenius@gmail.com

Anonym sa...

Hej.
Kul att se att du är tillbaka. Själv så har man varit ganska mycket offline den senaste tiden så har inte haft varken tid eller lust att ta hand om sin egen hemsida och besöka andras. Men nu så är man tillbaka. :) Allt bra med dig annars då?
Kram

Anonym sa...

Glad påsk.

Anonym sa...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Celulite, I hope you enjoy. The address is http://eliminando-a-celulite.blogspot.com. A hug.

jokeress69 sa...

Yes, I think you got wrong adress, i think your celulite become so close to your brain that your Blog and your celulite never can be changed ever, plese in sweden we got soemthing lie: www.vårdguiden.se, there i think you can get some help about your braincelulite.

Mr .Grappe

Anonym sa...

Ville bara skicka lite beröm till dig eftersom du verkar ha hjärtat på rätt ställe - till vänster : ) Vore kul om du skrev lite oftare ;)

Anonym sa...

hej!
nice, jag är en kaninälskare som börjar juristutbildningen i höst i lund.
hur är livet som juridikstuderande?

Anonym sa...

Hej ville egentligen inte lägga till något om ditt inlägg utan bara låta dig veta att jag varit här.

Anonym sa...

Lev livet levande!

Skapa vårdplatser istället för förvaring, människor är inga
robotar och behöver omsorg- inte kalla väggar och rum på 12 kvm med restriktioner- Har inte fungerat hittils- fler superfängelser skapas trots att de" ser att den gamla" vården" ej fungerar- Hårt mot hårt inget hända, om någon vända något hända" - 2000 talets ordspråk tycker jag- lite mer humanitet och utbildning, omsorg ger bättre rehabilitering.

Ett dagens fängelse är en samhällets ekonomiförstörare utav dess like, ingen vård utan resultat ger konsekvenser för alla.

rent historiskt så har det påvisats världen över att HÅRD kriminalpolitik ger ett hårt samhälle, försök att slå en hund som du nyligen köpt och du kommer se dess konsekvenser ganska snart- slå en människa och du kommer se dess konsekvenser, alla fysiska personer och andra levande varelser
skadas av hård behandling- detta vet samhället, men vill fortsätta ge hårdare klimat?!
Komplext beteende och märkligt.

Mv F.d Intagen på Kriminalvårdens
skitvård" rätt sagt!
Finns ingen logik överhuvudtaget!!!!

Anonym sa...

maste kolla:)

Anonym sa...

Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!

Anonym sa...

Hej bloggägare och dess Läsare

Jag ser att denna blogg berör de oskyddades rätt i samhället. Det gör min kommentar också, då den ytterst handlar om ond bråd död bland barn och vuxna varje år fullständigt i onödan av brist på vägledande rättsutslag av att ingen pilot någonsin drivits trots ytterst klarlagt rättsläge i sakfrågan.

Som Du säkert har insett så har allmänhetens tilltro till de rättsvårdande organen förlorat raskt i status. Detta bekräftas övertydligt i fd ÖÅ S-E Ahlhems ( ordf i Brottsofferjouren ) tunga och superintressanta Rättsblogg i Expressen.se. I takt med allt större hål i rättssäkerhetens durkslag kommer behovet av Enskilt Åtal att öka. Få jurister har kunskap inom detta rättsområde, då sådana mål av historien visat sig svårvunna och dessutom dyra och därför sällan öppnade till rättssäkerhetens varnagel. Det är dock min övertygelse att detta kommer att ändras korrelerat mot ökad urholkning av rättssäkerhet och rättsorgans passivitet, som vanligt folk absolut märkt av.
Jag öppnar ett Enskilt Åtal inom kort, ett brottmål som gäller utsättande av mig och allmänhet för fotodokumenterad livsfara och jag har synnerligen torrt på fötterna. Åtaler rör ett säkerhetsområde där barn, gamla, unga dör eller lemlästas årligen tillika skapar enorma kostnader för samhälle och försäkringsbolag. Jag är redan intervjuad och fotograferad av press som inväntar mina aktiviteter.

Vill Du som läser denna blogg vara med och skaffa dig en raketkarriär inom detta nya rättsområde och låta Dig bli intervjuad av media i denna högintressanta process? Att bli landets första faktiska expert inom Enskilda Åtal?
Jag förutskickar att nyhetsvärdet av detta enskilda åtal är så stort att de stora TV-kanalerna kommer att göra reportage. Genomslaget kommer av att problemet accelererar missgynnande breda befolkningslager och att ingen med mandat ännu har velat tagit tag i detta.
Företag, organisationer och privatfamiljer (med - eller oftast utan - vetskap om denna rättsliga möjlighet) kommer att läsa om Dig och börja fundera i nya banor. Jag håller inte för uteslutet att jag själv skulle vilja inpå i sådant juristteam i framtiden och skapa en verksamhet inom detta specifika område mycket gärna med Ex Gratia-inslag för utsatta människor utan egna medel att hävda rätt.

I förevarande mål är såväl sak- som rättsläge väl utrett, dokumenterat och med tunga myndigheter tillika minst 1 intresseorganisation som kommande vittnen; i synnerligt bra form för processbärighet således. Detta sker inte ofta, men nu finns det.

Åtalet kommer att leda till vägledande utslag och förändra hela säkerhets- och utredningsarbetet inom sakområdet tillika förstärka rättsområdet.

Åtalet ska öppnas före 2011-07-12. Det kommer att skrivas mycken doktrin över detta.

Jag är expert inom sakområdet, tillika pensionerad rättsanalytiker för en inte okänd numera tyvärr bortgången vän, kompanjon och affärsjurist. Min specialitet är annars JB och jag tar numera bara utvalda uppdrag efter min pensionering.
Vill du ha en utförlig beskriving av detta och dess finansiering så sänd ett mail till bill()securasystem.com och berätta lite om dig själv.
Jag garanterar svar. Och verkar Du vara intressant som partner i detta så föreslår jag ett par snabba mötestider i Stockholm.

Mvh

Bill

Anonym sa...

Nu är jag glad att jag märkte denna webbplats, precis lämplig information som sökes!